Fränder & Vänner International Folk Music Festival
Lördag 20 augusti 2022, kl 15.00

KÖP BILJETT

Artister: Lúnasa (IRL), FRÄNDER (SE/EST), Folk & Rackare (SE/NO), Kardemimmit (FIN), Bäckafall (SE), Woodlands (SE), Björn Gardner Band (SE), Zäpämmät (FIN) & Mann & Juula (EST)
Spelplats: Parksnäckan & Gula Villan Uppsala
Datum: 20 augusti 2022
Biljettpriser:
Vuxen 18+ = 495 sek + service
Ungdom/student: 12-17 = 395 sek + service
Barn 3-11 år = 250 sek + service
Barn under 3 år = Gratis
Dörrar: 14:30
På scen: 15:00
Slut: 23:00
Åldersgräns: ingen
Arrangör: Kulturhjältarna, FRÄNDER & KLBR Live

SPELORDNING:
15.00 Woodlands & Bäckafall (Lilla scenen)
15.50 Kardemimmit (Stora scenen)
16.45 Mann & Juula (Lilla scenen)
17.25 Folk & Rackare (Stora scenen)
18.50 Zäpämmät (Lilla scenen)
19.40 FRÄNDER (Stora scenen)
20.50 Björn Gardner Band (Lilla scenen)
21.35 Lúnasa (Stora scenen)

Kom och njut av medryckande folkmusik, dansa dig rusig och upptäck nya musikaliska universum. Våra lokala folkmusikstjärnor FRÄNDER bjuder in sina vänner från när och fjärran till Uppsalas egna folkmusikfestival – Fränder & Vänner Internationella Folkmusikfestival!

Den tredje upplagan av Fränder & Vänner Folkmusikfestival äger rum i hjärtat av Uppsala Stadsträdgård. På två scener kommer nio band/artister bjuda på alltifrån ösiga reels och svängiga polskor till stämningsfull stämsång och smäktande ballader. I sommar får man bland annat uppleva giganterna LÚNASA från Irland, ”The hottest Irish acoustic band on the planet”.

Hjärtligt välkomna att ta del av en färgsprakande sommarfestival, fylld av spännande musik av högsta klass! ”Vi tror på musik som en del av en större, förenande kraft och genom musik vill vi förmedla värme och gemenskap. Detta tycker vi är extra viktiga i ett samhälle som tenderar att alltmer fokusera på människors olikheter. När sanningen är att vi alla är FRÄNDER. Därför bjuder vi nu in till Uppsalas alldeles egna folkmusik festival!”

Lúnasa (IRL)
Med en kvarts miljon sålda och i flera fall prisbelönade album är Lúnasa ett av Irlands mest uppskattade och framstående band. Med svindlande virtuositet och enastående musikalitet får de även den allra stelaste lyssnaren att svänga med. Deras spelskicklighet och förmåga att förnya sig har fört Lúnasa fram till en frontposition inom den keltiska musiken.
– Det är bara att tacka och ta emot att den irländska musiken är så mångsidig! Vi hittar hela tiden nytt material, nya melodier, som vi kan använda. Alla i bandet har en stark vilja och passion för musiken, det håller både oss själva och den musikaliska traditionen levande, säger flöjtisten och whistle-spelaren Kevin Crawford.

Bandet bildades 1996 av Seán Smyth, Trevor Hutchinson och Donogh Hennessy efter en skandinavienturné och har sedan dess varit en av Irlands mest efterfrågade grupper. Vid sidan av Lúnasa samarbetar medlemmarna med några av världens främsta artister.

Seán Smyth – fiol, tin whistle och low whistle
Kevin Crawford – flöjter, tin whistle och low whistle
Trevor Hutchinson – kontrabas Cillian Vallely – uilleann pipe (irländsk säckpipa) tin whistle och low whistle
Ed Boyd – gitarr

Folk & Rackare (SE/NO)
Folk & Rackare var en av de mest inflytelserika grupperna inom svensk folkmusik under 1970-80 talet. Med intrikat stämsång och blandning av elektriska och akustiska arrangemang av medeltidsballader, har de kommit att bli den nya generationens folk- och balladsångares stora förebilder. Tack vare sitt nyskapande sound nådde de en bred svensk och internationell publik.

Carin Kjellman och Ulf Gruvberg gav ut sin första skiva Med rötter i medeltiden 1974, något år senare bildades kvartetten Folk & Rackare tillsammans med Jørn Jensen och Trond Villa (från norska kultbandet Folque) som tog med det norska bordunsoundet in i gruppen. Brittiska folkrockband som Fairport Convention och Pentangle blev också stora influenser för bandet.

I april 2018 genomförde musikmagasinet Lira en kartläggning av ”100 album som format den svenska folkmusiken”. Där placerades Folk & Rackares album Rackarspel bland de fem främsta. Hedningarnas Kaksi som lade beslag på förstaplatsen producerades av Ulf Gruvberg. Vid samma års Folk & Världsmusikgala i Norrköping förärades Carin Kjellman & Ulf Gruvberg juryns prestigefyllda hederspris.

FRÄNDER (SE/EST)
Uppsalabaserade FRÄNDER består av vänner och familj som med musiken som kraft har funnit varandra över skog och hav. Med tunga groove, förföriska sångstämmor och kreativa arrangemang väver de in lyssnaren i sitt alldeles egna musikaliska landskap.
”Bandets stämsång är smått fantastisk” – PT.SE

Efter det kritikerrosade debutalbumet 2017 har FRÄNDER turnerat flitigt runt om i världen och gjort sig ett namn som ett mycket spännande band inom den moderna folkmusiken. Utgångspunkten är svensk och estnisk folkmusik, men med ett öppet förhållningssätt till genrer skapar de med lust och lekfullhet en musik som är egen i sitt slag.

”FRÄNDER, formed in 2015, is a promising – no, not promising, delivering – new name on the scene, fully formed in this debut album.” Andrew Cronshaw – ROOTSMAG.COM

När nyskrivna texter på svenska möter traditionsuppteckningar eller urgamla estniska besvärjelser uppstår en säregen helhet som toppas med instrumentala utflykter fyllda av virtuosa flöjtsolon, riviga fioler, suggestiv säckpipa, enträgen mungiga, drivande mandola, smattrande tamburin, bastoner från underjorden och mycket annat.

”Det uppstår skön kontrast mellan det där pådrivande rockiga soundet och den klockrena sången.” – LIRA

Med värme och charm frammanar FRÄNDER en mäktig konsertupplevelse, med medryckande melodier och suggestiva riff. I sommar dessutom tillsammans med slagverkaren Björn Tollin, från det legendariska bandet Hedningarna och med dubbla slagverkare blir FRÄNDER en urkraft man inte får missa!
”Kvartettens både varme, virile og imødekommende udstråling kan højst skuffe de allermest forhærdede sjæle.” – ROOTZONE:DK

Säde Tatar – flöjt, sång
Alva Granström – sång, fiol
Gabbi Dluzewski – mandola, sång
Daniel Dluzewski – kontrabas, sång
Andreas Berglund – slagverk
Björn Tollin – slagverk

Kardemimmit (FIN)
”Urgamla instrument och änglalika röster”
Kardemimmit är ett band som består av fyra fantastiska kvinnor som alla spelar på Finlands nationalinstrument – kantele. Men det är inte bara 15- och 38-strängade kanteles som är grunden i deras häftiga musik, sången har också en stor del i deras musikaliska universum. Med en stark grund i finsk, skandinavisk och östeuropeisk folkmusiktradition skapar de tillsammans med en modern approach ett ljudlandskap som man inte hör så ofta.
Kardemimmit började spela tillsammans redan år 2000 i hemstaden Espoo. Den långa gemenskapen hörs i deras unika sound. Glittrande toner från kantelen blandas med vackra sångstämmor.

Som ett kanteleband är Kardemimmit pionjärer, de blev nominerade till årets band av Kantele Association 2004 och året därpå vann de International Kantele Competition. De kommande åren har Kardemimmit turnerat flitigt i Europa, Nord Amerika och Japan. Kardemimmit har släppt fem studioalbum, Viira 2006, Kaisla 2009, Autio huvila (Abandoned Villa) 2012, Onni (Happiness) 2015 and Kesäyön valo (Midnight Sun) 2018.

Maija Pokela – kantele, vocals
Jutta Rahmel – kantele, vocals
Anna Wegelius – kantele, vocals
Leeni Wegelius – kantele, vocals

Woodlands & Bäckafall (SE)
Ringdans runt midsommarstången i den svenska sommarsolen möter Whiskey In The Jar på en pub i Irland med en nytappad Guinness. Woodlands & Bäckafall är en powerkvartett skapad av två etablerade duos inom svensk och keltisk folkmusik. Tillsammans tar de sig an den traditionella låtskatten från Skottland och Sverige och utmanar den på harpa, gitarr, fiol, nyckelharpa och sång.

Bandmedlemmarna Kristina Leesik, Justyna Krzyżanowska, Fredy Samuel Lundh och Hampus Grönberg har alla studerat vid landets musikhögskolor och även fördjupat sig i den keltiska musiken både i Skottland och Irland. Tillsammans spelar de ösiga reels, smäktande valser och mystiska ballader som lekfullt vävs ihop med sånger på gaeliska, franska och engelska i en indragande helhetsupplevelse där alla i publiken, gammal som ung, dras med i svänget.

Kristina Leesik – fiol, sång
Justyna Krzyżanowska – harpa, sång
Fredy Samuel Lundh – nyckelharpa
Hampus Grönberg – gitarr

Björn Gardner Band (SE)
Björn Gardner har en grund som singer-songwriter och rockmusiker med en fot i engelskspråkiga och den andra i svenska sångtraditioner.
Som en av få manliga sångare inom svenska traditioner och med en unik röstklang och sångstil kommer Björn med något nytt till den svenska folkmusikscenen.
Björn är albumaktuell med sitt andra soloalbum Tre Sultna Mågar som till skillnad från det förra är på svenska och norska. ”Det är folkrock, baserad på nordiska sångtraditioner, men på mitt eget sätt.”

Med ett tonspråk som har breda influenser och drag av 60 och 70-talens nyskapande rockband och singer-songwriters relaterar Björns musik till folkmusik som ett föränderligt idiom och känns rykande modern.

Björn Gardner – sång, gitarr
Mikael Marin – viola
Moussa Fadera – trummor, slagverk
Erland Westerström – munspel
Thomas Jansson – bas
Hanna Andersson – kör

Zäpämmät (FIN)
Zäpämmät is like the demure summer girl who surprises you with the uncompromising voice of a strong, independent woman – Marjo Smolander’s and Pauliina Kauppila’s cross-genre duo is the result of the two women’s desire to approach their instruments and use their voices in new and exciting ways.

The gritty and beautiful music features Marjo’s Finnish string instrument kantele and Pauliina’s exotic repertoire of percussion instruments in addition to their voices.
The music of Zäpämmät duo resonates strongly with its listeners, digging deep from the well of Finnish folk music and making original and very personal combinations of elements from Senegalese, Malian and Afro-Cuban music and flamenco.

The stories and rights of women and girls is a strong theme in the music of Zäpämmät. The duo’s philosophy is to give musical expression to voices that have been long silent or silenced. Smolander and Kauppila expose and shed light on the structures of society that are based on gender. On the other hand, they express their enjoyment of life and revel in it. Zäpämmät is a living example of combining instruments from different traditions without preconceived notions in order to break boundaries, creating mostly Finnish-language music with strong World Music leanings.

Mann & Juula (EST)
Vänskapen mellan de två estniska musikerna Maria Mänd och Juuli Kõrre började redan på förskolan, sedan dess har de gemensamt gått vägen som leder till folkmusiken.
Deras mål och passion är att fiol och sång blåsa nytt liv i estnisk spelmansmusik, men deras repertoar innehåller även egna kompositioner där man kan höra en annan nyans musicerande.

De har spelat ihop två år men redan fått mycket uppskattning för sitt kraftfulla duospel. 2020 blev de utnämnda till årets unga folkmusikband i Estland.

Maria Mänd – fiol, sång
Juulia Kõrre – fiol, sång

Spotify
https://open.spotify.com/artist/020YMlk8jpd2AKUi5B0OK1?si=IjXBZn8oTna3LaO2LQuN6A
https://open.spotify.com/artist/44I6YAnZErj1iQwIObDPXs?si=4pgL4CqGTqy_gdA03cGk_w
https://open.spotify.com/artist/16gKMLEcEuIV0mheRF00aa?si=pfgLsJ9ISLS3OhzXSsip7Q

OM PARKSNÄCKAN

Parksnäckan är en kommunal frilufts- och gästspelsscen som kulturnämnden ansvarar för. På uppdrag av kulturnämnden driver KLBR Live Entertainment AB sommarscenen med program för både vuxna och barn. I uppdraget ingår både att hyra ut scenen till intresserade föreningar och arrangörer och att arrangera egna program för att erbjuda ett brett sommarprogram som intresserar många olika människor.

KONTAKTA OSS

Adress:
KLBR Live Entertainment AB
BOX 1905
751 49 Uppsala

E-postadress:
info@klbrlive.com

 

Programmet presenteras i samarbete med KLBR Live, Candyrock, WDFA, Kulturrådet och Uppsala Kommun.

Cookie policy

SOCIALA MEDIER

 

Share This
X